Office: +36302323702 - Sivert Arends +36307239077

Over en de introductie van Servië

GeGe: Thuis-in-Servië: hét adres voor vastgoed in Noordwest-Servië!

Als GeGe Groep bieden wij inmiddels ruim 20 jaar juridisch, fiscaal, bedrijfs- én onroerend goedadvies over Hongarije in (o.a.) het Nederlands; bij ons vindt u dit alles onder één dak, bij een officieel geregistreerd kantoor.

Van onze bedrijvengroep maken twee Hongaarse makelaarskantoren deel uit: GeGe Makelaardij & taxaties en Thuis-in-Hongarije Makelaardij.

De afgelopen jaren hebben wij zakelijk en juridisch kennis en ervaring opgedaan in het aan de overkant van de Donau, voor ons zeer nabij gelegen Servië. Onze eigen Servische zusteronderneming DWZ Impex d.o.o. is actief in im- en export van diverse goederen; aanvankelijk vooral in de agrarische sector, gaandeweg op steeds meer terreinen. Ervaring op de lokale onroerend goedmarkt in met name de provincie West-Bačka heeft ons geleerd dat het aanbod hier aanvullend kan zijn op dat wat wij net over de grens in Hongarije aanbieden.

Net als ruim 20 jaar geleden toen wij pionier waren in Zuidwest-Hongarije, hebben wij nu de eerste schreden gezet door in samenwerking met enkele lokale, officieel geregistreerde makelaars, te starten met het aanbieden in ondermeer de Benelux van een kleinschalig, maar zeer divers aanbod aan vakantiewoningen en objecten voor (semi-)permanent verblijf in het meest noordwestelijke stukje van Servië, nabij de Donau en de grenzen met Hongarije en Kroatië. Uit dit initiatief is ons nieuwe, Servische makelaarskantoor voortgekomen: GeGe: Thuis-in Servië Makelaardij.

Ons aanbod is gelegen in de Servische autonome regio Vojvodina (Vajdaság): een afwisselende streek met rivieren als de Donau met haar vele zijarmen, beekjes, kanalen, uitgestrekte bossen, wijnheuvels en weidse panorama’s over de weilanden en velden, afwisselend met zonnebloemen en andere gewassen; traditioneel is dit een van de meest vruchtbare delen van Europa en de graanschuur voor niet alleen de Balkan, maar ook andere delen van Europa en zelfs daarbuiten. Er is met name langs het water nog echt wilde, ongerepte natuur, waar vele bijzondere vogelsoorten, groot en klein wild ongestoord leven. Ook de mensen kunnen hier nog ongestoord leven: reeds eeuwenlang wonen Serviërs, Kroaten, Hongaren, Duitsers, Slowaken, Tsjechen, Roemenen, Bosniërs, Roethenen, Montenegrijnen, Albanezen en andere volkeren gebroederlijk naast elkaar. Men hoort er vele talen, in het ene dorp is de ene groep of taal dominant, in een andere plaats een andere, maar overal is respect voor wie van elders komt en is men tolerant en laat de ander in zijn of haar waarde. Een voordeel hiervan is, dat men in Vojvodina o.a. met Duits en Engels tamelijk goed terecht kan.

Servië is kandidaat-lidstaat van de EU, maar maakt dus nog géén deel hiervan uit en dat biedt diverse voordelen op het gebied van wet- en regelgeving; vrijheid is voor de inwoners zeer belangrijk en dat geldt voor voor hun trots! Ook op fiscaal gebied is Servië een aantrekkelijk land om zaken te doen en om te wonen, terwijl als gevolg van samenwerkingsovereenkomsten met de EU diverse zaken, zoals de Europese ziekenfondspas, ook in Servië geldig zijn.

Naast eventuele belastingvoordelen, is een ander aantrekkingspunt voor steeds meer buitenlanders die zich hier vestigen, de lage kosten voor het levensonderhoud; deze liggen voor de meste gevallen zelfs ruim onder die van Hongarije, met name waar het de kosten van arbeid betreft. Bouwvakkers, timmerlui, maar ook klusjesmannen, tuiniers, of schoonmaaksters en verpleegsters zijn ruim voorhanden, spreken dikwijls enigszins Duits of Engels (of een andere vreemde taal; soms zelfs Nederlands), aangezien ze enige tijd in West-Europa hebben gewerkt.

De lonen liggen ook lager, maar wie inkomsten uit werk of pensioen uit bijvoorbeeld Nederland of België heeft, kan in Servië zeer goed rondkomen van weinig geld en zich volledig laten verzorgen indien dat op enig moment nodig is. Ook zaken als uit eten gaan of iets drinken op een terras kan op heel veel plaatsen, vooral buiten, aangezien men in Servië graag buitenshuis leeft, hetgeen ook goed kan, met de vele zonuren en het sub-Mediterrane klimaat. Alles is verrassend goedkoop en ook een bezoek aan een kuuroord of voor een (medische) privébehandeling is ook voor de „kleinere beurs” goed betaalbaar.

Daar komt bij, dat men naast met de Servische dinar, die een stabiele en vrijwel vaste koers heeft t.o.v. de euro, op veel plaatsen ook gewoon met de euro kan betalen. Zo worden huizen en ander onroerend goed, evenals auto’s en overige voertuigen, vrijwel altijd alleen in euro geprijsd.

Daardoor kan men de prijzen van onroerend goed direct goed vergelijken en merken, dat men hier veel woning voor weinig geld krijgt, doorgaans degelijk gebouwd uit baksteen, met een ruim perceel en dikwijls diverse bijgebouwen, als een garage, schuur e.d.

Onze thuismarkt is het (sub-)Mediterrane Noordwest-Servië, specifiek de streek West-Bačka (Nyugat-Bácska in het Hongaars). Dit is een district (naar Nederlandse maatstaven een provincie, met de oppervlakte van bijna Noord-Holland, doch met slechts 1/15 van het aantal inwoners!) in het noordwesten van Vojvodina. Er zijn vier gemeenten (Sombor, Apatin, Odžaci en Kula), de bevolking bestaat voor ca. 63% uit Serviërs, 11% Hongaren, 6% Kroaten, 4% Montenegrijnen en de rest uit kleinere groepen.

Ons aanbod is vooral geconcentreerd in de twee gemeenten die aan de Donau, nabij het drielandenpunt Servië-Hongarije-Kroatië zijn gelegen en waar een grote Hongaarse minderheid leeft (enkele dorpen zijn vrijwel uitsluitend Hongaarstalig). Deze gemeenten zijn Sombor (Zombor in het Hongaars) en Apatin. Vanuit deze gemeenten zijn beide EU-lidstaten Hongarije en Kroatië doorgaans binnen een halfuur te bereiken. Tegelijk liggen de prijzen van onroerend goed hier thans nog tamelijk laag, zeker lager dan in Kroatië en in veel gevallen, afgezet tegen de bouwkwaliteit en ruimte, ook nog lager dan in Hongarije.

De zeer uitgestrekte gemeente Sombor telt ca. 85.000 inwoners, waarvan rond de 50.000 in de gelijknamige stad wonen, dat tevens de hoofdstad is van West-Bačka. Deze historische stad heeft een fraaie binnenstad met veel monumenten, voetgangersgebied, pleinen, parken en daarnaast winkels, uitgaansgelegenheden, winkelcentra en een ziekenhuis. Vanuit de stad is het een halfuurtje naar de grens over een goede tweebaans rijksweg, een klein uurtje naar Hongaarse steden als Mohács en Baja en ook de stad Pécs is doorgaans binnen anderhalfuur goed te bereiken. Andere bekende en geliefde dorpen binnen deze gemeente zijn o.a. de grensplaatsen Bezdan (Bezdán) en Bački Breg (Béreg), verder Kolut (Küllőd) en Bački Monoštor (Monostorszeg).

Direct naast Sombor, op slechts 15 km. naar het zuidwesten, ligt direct aan de Donau de gemeente Apatin, met thans ca. 23.000 inwoners. De gelijknamige hoofdplaats telt daarvan ca. 16.000 en heeft een mooie promenade langs de Donau, een fraaie autovrije winkelstraat en veel groene lanen. Ook hier zijn alle dagelijkse voorzieningen ruim voorhanden. Vanuit de stad kan men in alle richtingen direct de bos- en waterrijke natuur in en ook de andere dorpen in de gemeente goed per fiets bereiken, zoals Kupusina (Kupuszina/Bácskertes), Svilojevo (Szilágyi) en Sonta (Szond).

Wij staan net als in Hongarije geïnteresseerde klanten graag bij en kunnen, samen met de door ons geselecteerde lokale makelaars bemiddelen, zowel als aankoop- als verkoopmakelaar; tevens zijn de makelaars beschikbaar als erkend taxateur o.g. Wij werken samen met diverse kantoren verspreid over de streek en ook elders in Servië, waardoor wij niet alleen in alle regio’s over een gevarieerd aanbod, maar ook over specialistische kennis beschikken.

Voorts begeleiden wij het gehele proces van immigratie en kan ons kantoor van dienst zijn bij het oprichten van een bedrijf, afhandelen van erfenissen, opmaken van testamenten en het voeren van juridische procedures.

Wij bieden ondermeer voor de aankoop van een woning en de stappen die komen kijken bij emigratie complete paketten aan tegen heldere, vooraf afgesproken en zeer zeker concurrerende tarieven; deze zijn ook beschikbaar voor wie niet bij ons heeft gekocht. Al onze lokale medewerkers spreken naast Servisch ook Hongaars en/of Duits of Engels.

Laat u positief verrassen en voel u spoedig „Thuis in Servië”!

S.J.M.H. (Sivert) Arends

mw. S.G.A.M. (Sanne) Arends

mr.drs. R.H.C. (Robert) Kemkers

mw. J. (Julianna) Kubik

Vergelijk woningen

Vergelijken