Office: +36302323702 - Sivert Arends +36307239077

Koopprocedure aankoop woning Servië

De aankoopprocedure van een woning in Servië is in principe redelijk eenvoudig. Woning vinden, naar de notaris gaan en via de bank betalen, eigenaar worden, belasting betalen en dat is alles.

Stap 1 : Woning

Buitenlanders kunnen huizen kopen in Servië zolang er maar één landnummer is voor het huis met land. In Servië bestaan met name in dorpen eigendommen uit twee percelen. Een perceel is huis en grond rondom het huis, tweede perceel is tuin achter het huis. Buitenlanders kunnen een huis kopen met één perceel, één perceelnummer. Men kan/mag geen leeg perceel kopen. Er is wel een oplossing voor te vinden!

We voegen twee percelen samen tot één, twee perceelnummers tot één nieuw perceelnummer. Het is geen probleem, we doen dat vaker, maar het kost tijd namelijk tot 6 maanden, en het kost € 800 extra wat NIET in de Kosten Koper zit. Nadeel: Tijdens deze periode van 6 maanden kunnen we geen pre-contract of contract met notaris opstellen, alleen een verklaring van ontvangst van de aanbetaling. De aanbetaling is meestal om een borg voor het huis achter te laten. De algemene aanbetaling is minimaal 10% of men moet onderling een ander % of bedrag overeenkomen.

Voor alle andere objecten, zoals appartementen en huizen op één perceel, hoeft u niet te wachten.

Om de contracten te kunnen opstellen heeft men nodig:

  • Paspoort of een ander wettelijk identiteitsbewijs nodig.
  • Certificaat van huwelijk vertaald naar Servisch,
  • Niet getrouwd, dan een ander document waaruit blijkt dat de koper alleenstaand is.

Stap 2. Betalingen

In Servië is het wettelijk bepaald dat alle betalingen boven de € 10.000 per bankoverschrijving moet gebeuren. Dus als men een woning koopt onder de € 10.000 kan men deze woning ook contant betalen als men dat zou willen…..uiteraard ook via een bankoverschrijving. Het is eenvoudig om een rekening te openen bij een Servische bank, maar de woning kan ook worden betaald met een overschrijving vanuit het buitenland. Als iemand permanent in Servië wil wonen, moet men een rekening hebben bij een Servische bank.

Stap 3. de koopovereenkomst

De koopovereenkomst is zoals we het gewend zijn alleen dient er een vertaler bij te zijn met 2 getuigen die de taal van de kopende partij machtig zijn. Na ondertekening wordt de koopovereenkomst ingediend bij het Servische Kadaster, Belastingdienst voor de overdrachtsbelasting van 2.5% , lokale Belastingdienst voor de berekening onroerendgoedbelasting. Om elektriciteit, water en gas over te schrijven op naam van de koper/nieuwe eigenaar heeft u een koopovereenkomst nodig, een Servisch ID-nummer of  PIB of ID voor buitenlanders die hier permanent woonachtig zijn.

De notaris kan alles in één dag regelen als het geld op de Servische bank staat!  Dan kan de overdracht van de aangekochte woning ook in 1 of 2 dagen zijn. Uiteraard alleen als dit met de verkopende partij is afgesproken en er geen sprake is van uitzonderlijke situaties!

Vergelijk woningen

Vergelijken