Office: +36302323702 - Sivert Arends +36307239077

Klimaat in Hongarije

Hongarije heeft een gematigd landklimaat. In de hoogste delen van het Transdanubisch Middelgebergte en het Noordelijk Middelgebergte heerst een subalpien klimaat. De Grote Laagvlakte heeft een echt landklimaat. Hongarije heeft koude, natte winters en warme zomers.

Warme zomers
De zomermaanden in Hongarije zijn vrij warm. De temperaturen lopen overdag op naar 25 tot 30 graden. Zelfs in de hoger gelegen gebieden ten westen van de Donau wordt het zomers warm in de maanden juni, juli en augustus. Bij stabiele hogedruksystemen boven de Balkan kunnen de temperaturen tijdens deze maanden gemakkelijk nog een stuk verder oplopen. Een hittegolf met maximumtemperaturen die tussen de 35 en 40 graden liggen komen daarom dan ook vrijwel jaarlijks voor in Hongarije. De zomer is ook de relatief natste periode. Wat betreft totale hoeveelheden valt het zeer mee. Gemiddeld valt er in de zomer 50 tot 90 millimeter regen per maand. Het westen is net als gedurende de rest van het jaar iets natter, het oosten iets droger. Met uitzondering van het zuidwesten valt veel regen tijdens zomerse onweersbuien, die vooral ontstaan na een warme periode.

Koele winters
Dat Hongarije in een overgangsgebied ligt van zeeklimaten en een landklimaat is duidelijk merkbaar in de winter. De gemiddelde temperatuur ligt in Hongarije in de wintermaanden aan de lage kant. Slechts een deel in het westen komt wat betreft de wintertemperatuur en neerslag in aanmerking voor een zeeklimaat. De rest van het land toont een aanzienlijk grilliger karakter in de winter. Kenmerkend voor het oostelijke deel van Hongarije is het meer grillige karakter van de winterperiode. Met gemiddelde dagtemperaturen die net rond of boven het vriespunt liggen en nachttemperaturen die gemiddeld rond de vijf graden onder het vriespunt liggen worden er uitstekende voorwaarden geschapen om sneeuw te laten liggen. Boven een sneeuwlaag kunnen de temperaturen ’s nachts gemakkelijk nog een stuk verder dalen en vooral op de laagvlaktes zijn temperaturen van -15 graden Celsius of nog lager goed mogelijk.

Sneeuw
Gemiddeld kent Hongarije ongeveer dertig dagen per jaar een sneeuwdek. De laagvlakte in het zuidoosten is minder goed bedeeld wat betreft sneeuw, daar is het landschap gemiddeld rond de twintig dagen bedekt met een witte laag. In de bergen in het noorden (Matra en Bükk) is de periode dat er sneeuw ligt veel langer. Op de hoogste plekken ligt er tegen de honderd dagen per jaar sneeuw en is er de mogelijkheid om aan wintersport te doen. Voor geoefende skiërs zal Hongarije niet zo’n enorme uitdaging zijn maar voor wie het allemaal niet zo hard, snel en steil hoeft biedt Hongarije de kans om aan wintersport te doen.

Zon
Hongarije is redelijk goed bedeeld wat betreft aantal uren zonneschijn. Met iets meer dan tweeduizend uur zonneschijn per jaar hebben de Hongaren ten opzichte van redelijk wat andere Europese landen niet te klagen. Het zuiden en zuidwesten zijn wat zonniger (2100-2200 zonuren per jaar), het noorden is het somberste met ongeveer achttienhonderd tot negentienhonderd uren zonneschijn op jaarbasis.

Bron (http://www.klimaatinfo.nl/hongarije/)

Vergelijk woningen

Vergelijken